«předchozí obrázek   0. / 0   následující obrázek»
zavřít prezentaci

Jahody


K pěstování jahod využíváme nejnovější technologie, rostliny jsou pěstovány na fólii a jsou zavlažovány a vyživovány kapénkovou závlahou. Řádky jahod jsou jednak vyložené fólií, která zabraňuje tomu, aby plody ležely na hlíně. Meziřádek mezi hrůbky je vystlán slámou, která celkově potlačuje prašnost na poli a zabraňuje růstu plevele.

* * * * * *

Sklízíme jahody od konce května až do října. Ano, až do října. Pěstujeme totiž dva druhy jahod – takzvané jahody krátkého dne a stále populárnější stáleplodící, které kvetou a plodí až do zámrazu.

* * * * * *

 

Odrůdy jahod
 

Výrazná chuť jahod je dosahována našimi specifickými klimatickými podmínkami. Hromadění cukru v plodech, jako v zásobárnách energie, je v době zrání u nás dosaženo střídáním chladnějších nocí a teplejších dní. Za těchto podmínek rostlina ukládá cukr do plodů, aby se dobře vyrovnávala s teplotními rozdíly během dne a noci.

Elsanta

Je nejrozšířenější pěstovaná odrůda v Evropě v našem klimatickém pásmu. Odrůda vyniká vysokou kvalitou ovoce a výbornou chutí. Trvanlivost po sběru je asi 5 až 7 dní.

Darselect

Je novější francouzská odrůda, která je cca o týden rannější než Elsanta. Plody jsou rovněž velmi vhodné na přímý prodej z důvodu dobré uchovatelnosti. Jahody jsou tmavě červené s velmi dobrou sladkou chutí. Velikost plodů je od počátku sklizně až do jejího konce vyrovnaná a pro přímý prodej velmi atraktivní.

Eve 2

Jedná se o stáleplodící odrůdu, která začíná svou plodnost na začátku července a trvá až do zámrazu. Má po celou dobu sklizně velké a tvrdé plody s dobrou chutí. Chuť stáleplodících odrůd jahod je o trochu méně intenzivní, než u jahod sklízených v červnu ale je pořád daleko aromatičtější než u jahod z dovozu. Tato odrůda není vhodná na zavařování, protože má větší množství sušiny.

Opečovávané pole jahodPečujeme o pole s jahodami